Az instant zabkásák egészségesek és finomak is, de figyelni kell mert valamelyikben sok a cukor. Ha spórolni akarsz és kevesebb csomagolást akkor magadnak is simán készíthetsz ilyen keveréket.
Fő összetevője a zabpehely, ami attól lesz instant és egyszerűen, gyorsan elkészíthető, hogy apróra van darálva (nem aprószemű, hanem darált).
Még én is a kísérletezgetés fázisában vagyok, tehát egy általános receptet készítettem, melyet mindenki saját igénye izlése szerint alakíthat. Amire figyelni kell, hogy a zabpelyhen kívüli dolgokat ne vigyük tulzásba, mert akkor elveszíti az egészséges mivoltát. Tehát:
- 4 csésze darált zabpehely (sima zabpelyhet ledarálód kávé, fűszer, mák darálón)
- 1 csésze olajos magvak: lenmag, dió, mandula, mogyoró, kesudió (lehetnek daráltak, kevésbé daráltak). Mennyiségére figyeljünk mert ezeknek nagy a kalóraitartalmuk
- 1 csésze aszalt vagy szárított gyümölcs: banán csipsz, száritott almát, barackot, aszalt szilva, mazsola
- chia mag (más néven aztékzyálya mag. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm chia magnál nem lehet többet fogyasztani.)
- kókusz csipsz/reszelék
- 500 grammonként 1 kávéskanál só (kell egy kis só, mert jobban kihozza az ízeket)
- 1 evőkanál tejpor, amitől még krémesebb lesz
- fűszerként mehet bele: fahéj, vagy kakaópor, kardamom, csokipor (ebből se sokat mert kalóriadús)
- ha édesíteni szeretnéd, akkor a porcukorral érdemes előre, vagy az éppen kimért adaghoz teszel annyit, amennyit szabad.
- a boltiban még kukoricakeményítő van, én nem raktam bele, ettől még krémesebb lesz a kása
Egy kis info adalék:
Zabpehely tápértékei:
--------------
Egy pár instant zabkása összetevő listája:
Dr. Oetker Vitalis csokoládés zabkása alappor
50% zabpehely, Zsíros tejpor, Cukor, Kukoricakeményítő, Glükózszirup, 3,1% csokoládélapok (kakaómassza, cukor, kakaóvaj, emulgeálószer (lecitinek)), Zsírszegény kakaópor, 1,5% chia mag [aztékzsályamag (Salvia hispanica)], 0,8% kakaóbab töret, Étkezési só
Fit zabkása étcsokoládéval
Zabpehely 52%, Kukoricakeményítő, Cukor, Sovány tejpor, Csokoládépor 2% (cukor, kakaómassza, kakaóvaj), Liofilizált banán darabok 2%, Zsírszegény kakaópor, Étkezési só, Aroma
Cornexi banános-csokis zabkása 65 g
Zabpehely 52%, Kukoricakeményítő, Cukor, Sovány tejpor, Csokoládépor 2% (cukor, kakaómassza, kakaóvaj), Liofilizált banán darabok 2%, Zsírszegény kakaópor, Étkezési só, Aroma
----------
Cukorról:
Ajánlott napi cukor bevitel nőknél hat teáskanál, azaz 25 gramm cukor, férfinál kilenc teáskanál, azaz 37,5 gramm.
1db kockacukor 3,7-4g.
Egy púpos teáskanál (tk) cukor kb. 9 gramm
Egy csapott teáskanál (tk) cukor kb. 6 gramm
Egy púpos evőkanál (ek) cukor kb. 22-25 gramm
Egy csapott evőkanál (ek) cukor kb. 15 gramm
---------------------------------
Mások receptjei:
Hozzávalók: 18 adaghoz
- 4 csésze aprószemű zabpehely
- 1 csésze szeletelt mandula
- 1 csésze aszalt gyümölcs
- fél csésze lenmag
- 1/3 csésze kókuszvirág cukor
- 2 tk. fahéj
- 3/4 tk. tengeri só
Keverd össze egy zárható edényben a hozzávalókat.
Fogyasztáskor önts egy bögrébe vagy tálkába 1/3 csészényit a zabkásamixből, és öntsd fel 2/3 csésze forró vízzel! Keverd össze, majd lefedve hagyd állni 5-7 percet – közben egyszer-kétszer keverd át.
Hagyd pár percig hűlni, hogy még egy kicsit sűrűsödjön. Jó étvágyat!
Extra tipp: ha nem vagy tejérzékeny, egy evőkanál tejport is adhatsz a mixhez, ettől még krémesebb állagú lehet a zabkásád!
https://nlc.hu/gasztro/20170607/instant-zabkasa-trukk/
--------------
Hozzávalók
- Összeállítás
- 10 bögre zabpehely
- 2 teáskanál só
- 1 bögre cukor (220g)
- 250 g tejpor (vagy kávékrémpor)
- 125 g lenmag
- 125 g chiamag
- 30 g nagyon apróra darált zabpehely
- 1 teáskanál tejpor (nem kávéfehérítő, tényleg tejporral lesz az igazi)
- 30 g egyéb ízesítő, amit szeretnél bele, én tettem bele kb 10 g lenmagpelyhet, 10 g darált diót, 10 g vegyes szárított gyümölcsöt (ettől édes is lett)
- chiamag, ki ne maradjon, tök egészséges és jól néz ki
- egy teáskanál cukor/méz/édesítő
- egy csipet só
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése