2022. január 30., vasárnap

Logitech Wingman Extreme Digital 3D joystick USB-sé alakítása

Kaptam egy Logitech Wingman Extreme Digital 3D joystickot, amihez nem volt meg a gameport to USB átalakító, így hát megkellett oldanom valahogy hogy USB-vel használható legyen.


Az interneten kutakodtam és találtam is megoldást rá:
Itt a komplett kábelt kicserélte USB kábelre, az a baj az eredeti bekötés színeit nem fotózta le:


Így hát csak szétkellet szednem, hogy melyik vezeték honnan jön és melyik USB vezetéket kell a helyére kötni. Az eredeti bekötés a következő képen látható:


Így a két kép alapján, már könnyű volt kitalálni, hogyan kell összekötni a joystick és a USB kábeleit.

A megoldás tehát:

Kell hozzá egy USB kábel, példáúl elromlott egérből, vagy elromlott töltőkábelből. A nem USB-s végén lévő vezetékeket csupaszítsd le.
Majd a joystick sárga gameportos csatlakozójától kb 10-15 cm-re vágd el a vezetéket (hogyha esetleg még valamiért kellene majd tudd még használni). Bontsd ki a vezetékeket és csupaszítsd le a többi szálat is.
Az USB vezetékeit kösd össze színazonosan a joystick kábeleivel: pirosat a pirossal, feketét a feketével, fehéret a fehérrel, zöldet a zöldel. A maradék joystick kábelek közül pedig a citromot a narancsal kösd össze, ez jelzi a joysticknak, hogy USB módban üzemeljen. A szürkére nincs szükség, azt csak vád el. A két kábel árnyékolását (csupasz vezeték) még kösd össze. Ezzel kész is vagyunk.


Ezek után már tudod használni USB módban a joystickot és a Windows 10 automatikusan fel is fogja ismerni azt. Peresze ezt a kábel összekötést még csinosíthatod, hogy ne ilyen kókány legyen mint az enyém. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése