2024. január 31., szerda

Samsung WF1602WUV mosógép szerelése

A mosógépem centrifugálás/vízeltávolítás közben hangos búgó hangot adott. Nehezen de rájöttem, hogy az ürítő szivattyú a hibás. Működik de hangos. Gondoltam újat kell venni, de megnéztem az alábbi két videót:

Szétszedéshez, először az oldalára kell fordítani a mosógépet, a műanyag alján előlről van egy csavar azt kell kicsavarni (más csavar nincs is), ez rögzíti a két szivattyút a mosógép aljához. Ha kicsavartuk visszaállíthatjuk a talpára, és az alsó panel két szélső oldalán van egy-egy csavar azokat csavarjuk ki. Ekkor azt a panelt letudjuk húzni előre felé, ha nincs nagyon berohadva. Ha nehezen jön akkor oldalról lehet kicsit feszgetni óvatosan példúul laposcsavarhúzóval aláfeszítve. Ha lejött akkor jobb oldali részen láthatjuk a két szivattyút és a három csonokot, plusz a víztelenítőt de az maradhat. A csonkokat válasszuk le a rugós bilincsek összenyomsásával és közben a csövek lehúzásával. A mosógép jobb oldalfalán taláható a vezetékcsatlakozó, amit összenyomva szétválasztható. Így már ki is tudjuk venni az egész szivattyú részt. Mivel nekem az ürítő szivattyú híbásodott meg, ezért megcséltem a kettőt, mivel azonosak, a rosszat pedig lehúztam a tápról. Így tömítve van és nem kerre a rossz szivattyú, ami csak keringetné a vizet, aminek túl nagy haszna amúgy sincs. De ha a jó szivattyú is bedöglik, akkor már vennem kell egyet. Ami egyébként gyárilag egy Hanyu b20-6 30W-os szivattyú, ami 20 ezer forint körül van, de megteszi ugye az 5 ezer forintos univerzális is. Katalógus alapján ezt néztem ki hogy jó hozzá.


További meghíbásodások nálam:

  • Az első meghíbásodás elég korán jött. Ekkor mosás/centrifugálás közben mozgott a gép, és kopogott dübögött is. A hiba az volt, hogy a beton nehezékek rögzítő csavarjai fellazultak. Ehhez a gép tetejét kellet levenni. Amihez a hátúl felül lévő két csavart kicsavarva hátra csúsztatható a mosógép teteje. Itt elég szűk helyeken, de dugókulccsal sikerült őket meghúzni.
  • A második meghibásodáskor a csapágyak mentek tönkre. Ehhez telejsen szétkellett szednem a gépet, az üstöt ki kellett venni.
  • A harmadik meghíbásodása volt ez a szivattyú probléma.
Összességében elégedett vagyok ezzel a kis géppel, 11 éves és elég jól bírja. Túlzottan nem rozsdásodik, remélem még sokáig szolgál.


További infók:

A gép további javításához nagy segítséget nyújt ezen a linken megtalálható bejegyzés.

Ha az ajtótömítés szétszedése elsőre nehezen menne itt egy jó videó a kiszereléséről.

A mosógépek rendelkeznek teszmenüvel, amiben a részegységek könnyen tesztelhetők, hogy ne kelljen egy teljes mosási ciklust kivárni. A teszmenü eléréséhez kikapcsolt állapotban nyomva kell tartani a centrifuga és a plusz program gombot és ekkor kell megnyomni a bekapcsoló gombot. Ekkor kerülünk a teszt menübe.

A műszálas porogram helyén a centrifuga teszt van, amit a play gombbal tudunk elindítani. Ekkor fokozatosan növeli a fordulatszámot, amit a centrifuga ledek kijelzőn követhetünk.

A kézimosás programon van az általános teszt. Playel elindítjuk. Hőmérő gomb nyomogatásra a mosószer adagoló vízbeömlését kapcsolgatja. Centrifuga gombra a dob töltést teszteli.

Van még egy rejtett menü, ami a hőmérő+plusz program+bekapcs gombra jön be, ami igazából nem tudom mire lehet való.

Többet nem is mondanék, mert nem vagyok szakértő/szerelő.

További szerelések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése