2022. február 16., szerda

Instant zabkása házilag

Az instant zabkásák egészségesek és finomak is, de figyelni kell mert valamelyikben sok a cukor. Ha spórolni akarsz és kevesebb csomagolást akkor magadnak is simán készíthetsz ilyen keveréket.

Fő összetevője a zabpehely, ami attól lesz instant és egyszerűen, gyorsan elkészíthető, hogy apróra van darálva (nem aprószemű, hanem darált). 

Még én is a kísérletezgetés fázisában vagyok, tehát egy általános receptet készítettem, melyet mindenki saját igénye izlése szerint alakíthat. Amire figyelni kell, hogy a zabpelyhen kívüli dolgokat ne vigyük tulzásba, mert akkor elveszíti az egészséges mivoltát. Tehát:

  • 4 csésze darált zabpehely (sima zabpelyhet ledarálód kávé, fűszer, mák darálón)
  • 1 csésze olajos magvak: lenmag, dió, mandula, mogyoró, kesudió (lehetnek daráltak, kevésbé daráltak). Mennyiségére figyeljünk mert ezeknek nagy a kalóraitartalmuk
  • 1 csésze aszalt vagy szárított gyümölcs: banán csipsz, száritott almát, barackot, aszalt szilva, mazsola
  • chia mag (más néven aztékzyálya mag. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm chia magnál nem lehet többet fogyasztani.)
  • kókusz csipsz/reszelék
  • 500 grammonként 1 kávéskanál só (kell egy kis só, mert jobban kihozza az ízeket)
  • 1 evőkanál tejpor, amitől még krémesebb lesz
  • fűszerként mehet bele: fahéj, vagy kakaópor, kardamom, csokipor (ebből se sokat mert kalóriadús)
  • ha édesíteni szeretnéd, akkor a porcukorral érdemes előre, vagy az éppen kimért adaghoz teszel annyit, amennyit szabad.
  • a boltiban még kukoricakeményítő van, én nem raktam bele, ettől még krémesebb lesz a kása

Egy kis info adalék:

Zabpehely tápértékei:

100g zab tápértéke
Energia 389 kcal
Fehérje 16.8 g
Zsír 6.9 g
Telített 1.2 g
Egyszeresen telítetlen 2.1 g
Többszörösen telítetlen 2.5 g
Szénhidrát 55.6 g
Cukor 0 g
Rost 10.6 g
Nátrium 2 mg
Koleszterin 0 mg

--------------

Egy pár instant zabkása összetevő listája:

Dr. Oetker Vitalis csokoládés zabkása alappor 

50% zabpehely, Zsíros tejpor, Cukor, Kukoricakeményítő, Glükózszirup, 3,1% csokoládélapok (kakaómassza, cukor, kakaóvaj, emulgeálószer (lecitinek)), Zsírszegény kakaópor, 1,5% chia mag [aztékzsályamag (Salvia hispanica)], 0,8% kakaóbab töret, Étkezési só

Fit zabkása étcsokoládéval

Zabpehely 52%, Kukoricakeményítő, Cukor, Sovány tejpor, Csokoládépor 2% (cukor, kakaómassza, kakaóvaj), Liofilizált banán darabok 2%, Zsírszegény kakaópor, Étkezési só, Aroma

Cornexi banános-csokis zabkása 65 g

Zabpehely 52%, Kukoricakeményítő, Cukor, Sovány tejpor, Csokoládépor 2% (cukor, kakaómassza, kakaóvaj), Liofilizált banán darabok 2%, Zsírszegény kakaópor, Étkezési só, Aroma

----------

Cukorról:

A bolti instant zabkása cukortartalma 100g-ban 5,4g. Egy csomagban 9,8g.
Ajánlott napi cukor bevitel nőknél hat teáskanál, azaz 25 gramm cukor, férfinál kilenc teáskanál, azaz 37,5 gramm.
1db kockacukor 3,7-4g.
Egy púpos teáskanál (tk) cukor kb. 9 gramm
Egy csapott teáskanál (tk) cukor kb. 6 gramm
Egy púpos evőkanál (ek) cukor kb. 22-25 gramm
Egy csapott evőkanál (ek) cukor kb. 15 gramm

---------------------------------

Mások receptjei:

Hozzávalók: 18 adaghoz

  • 4 csésze aprószemű zabpehely
  • 1 csésze szeletelt mandula
  • 1 csésze aszalt gyümölcs
  • fél csésze lenmag
  • 1/3 csésze kókuszvirág cukor
  • 2 tk. fahéj
  • 3/4 tk. tengeri só

Elkészítés:
Keverd össze egy zárható edényben a hozzávalókat.
Fogyasztáskor önts egy bögrébe vagy tálkába 1/3 csészényit a zabkásamixből, és öntsd fel 2/3 csésze forró vízzel! Keverd össze, majd lefedve hagyd állni 5-7 percet – közben egyszer-kétszer keverd át. 
Hagyd pár percig hűlni, hogy még egy kicsit sűrűsödjön. Jó étvágyat!
Extra tipp: ha nem vagy tejérzékeny, egy evőkanál tejport is adhatsz a mixhez, ettől még krémesebb állagú lehet a zabkásád!

https://nlc.hu/gasztro/20170607/instant-zabkasa-trukk/

--------------

Hozzávalók

  • Összeállítás
  • 10 bögre zabpehely
  • 2 teáskanál só
  • 1 bögre cukor (220g)
  • 250 g tejpor (vagy kávékrémpor)
  • 125 g lenmag
  • 125 g chiamag

Őröljünk meg 3 bögre zabpelyhet a robotgépben.
Tegyünk 7 bögre zabpelyhet egy nagy tálba, majd öntsük hozzá az őrleményt. Keverjünk hozzá sót, cukrot, chiamagot, lenmagot és tejport vagy krémport.
Adagoljunk fél-fél bögre keveréket a üvegcsékbe, majd zárjuk le.
Elkészítés
Forraljunk fel kb. 100-150 ml vizet, és forrázzuk le vele az instant zabkását, majd keverjük el.
Fedjük le pár percre, és már fogyaszthatjuk is.


----------------------

Hozzávalók (1 adaghoz, de érdemes többet készíteni egyszerre):
  • 30 g nagyon apróra darált zabpehely
  • 1 teáskanál tejpor (nem kávéfehérítő, tényleg tejporral lesz az igazi)
  • 30 g egyéb ízesítő, amit szeretnél bele, én tettem bele kb 10 g lenmagpelyhet, 10 g darált diót, 10 g vegyes szárított gyümölcsöt (ettől édes is lett)
  • chiamag, ki ne maradjon, tök egészséges és jól néz ki
  • egy teáskanál cukor/méz/édesítő
  • egy csipet só

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése