2022. január 27., csütörtök

Színre színt, gödör, körbefos, körbeszar nevű kártya játék

Gyerekkorom kedvenc kártyajátéka, melyet már az 5-6 évesek is tudják játszani.

Színre színt, vagy "Gödör" vagy "Körbefos" - elnézést az elnevezésért, de gyerekkorunkban valóban sokan ilyen néven ismerték
Ezt a játékot több személy is játszhatja, azonban mivel mindössze 32 lapból áll a pakli 6-nál többen ne igen legyen a játékban. A kártyapaklit összekeverés után helyezzük színével lefelé fordítva úgy az asztal közepére, hogy egy kört alkosson. Az első játékos a körből felhúz egy lapot és a kör közepébe dobja színnel felfelé. A második játékos szintén húz egy kártyát a körből. Abban az esetben teheti be a körben lévő hártyára, ha megegyezik a lent lévő kártya színével. Például, ha az első játékos egy zöldet tett be, akkor a második játékosnak addig kell a körből húznia lapot, míg nem lesz a kezében zöld színű, amit a kör közepén lévő lapra tehet (színre-szín). Majd egy másik színű lappal kell beborítania. A harmadik játékosnak szintén a körben lévő kártyákból kell húznia addig míg olyan szín nem lesz a kezében, mint amivel a második játékos utoljára beborította a kör közepére helyezett kártyahalmot, és neki is egy eltérő színűvel kell azt beborítania. Ez mindaddig folytatódik, amíg a körben van kártya, és amíg a soron következő tud rakni. Ha elfogyott a körből a kártyalap és a soron következő nem tud olyan lapot tenni ami a kör közepén elhelyezett kártyahalmon legfelül van, akkor azt a színű lapot a halomból fel kell vennie és a következő játékos következik.
​Ha a körből elfogytak a lapok és a játékosnál nincs olyan színű, mint amilyet raknia kellene, akkor fel kell vennie a középső kupacból egyet.
A játék addig folytatódik, amíg el nem fogy a játékosok kezéből is a kártya. Természetesen az nyer akinek leghamarabb elfogy a kezéből a kártya, és az a vesztes, aki úgy jön ki a játékból, hogy kezében marad a kártyalap, mert nem tudja a kör közepén lévő halomba rakni.

forrás: https://www.okosjatek.hu/gyerek_kartya_jatek 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése