2016. május 12., csütörtök

Locus Map – túra navigáció mobiltelefonnal

Írta: horla 2016.05.12

Gyalogos, kerékpáros és hegyi túrázáshoz kifejlesztett legismertebb navigációs programok a Locus Map, OsmAnd és az OruxMaps. Ezek közül a Locus az, ami jelenleg magyar nyelven is elérhető, az összes túratérkép formátumot kezeli, nagyon sok funkcióval rendelkezik, de ennek ellenére rövid idő alatt jól kiismerhető. Több túraalkalmazást is kipróbálva a Locus bizonyult számomra a leghasználhatóbbnak, ezért én ezt töltöttem fel a telefonomra. Az előre letöltött és telefonra másolt Off-line turista térképekkel (pl. Open Streetmap) kirándulás közben függetlenné válunk a mobilhálózat elérhetőségétől és külföldi utazásnál sem fogjuk roaming díjakkal növelni a telefonköltségünket.

Felmerülhet még ötletként a Google Maps használata, hiszen minden telefonra gyárilag telepítve van, az autós útvonaltervezéshez sokan használják eredményesen, de túrázásra önmagában alkalmatlan. Egyfelől folyamatos online kapcsolatot igényel, ami egy hegy tetején, vagy a sűrű erdőben nem mindig elérhető, másrészt a GMaps térképen elsősorban aszfaltos utakat találjuk meg, így csak a nyomtatott túratérképpel együtt nyújthat korlátozott segítséget a tájékozódáshoz. A gyalog vagy kerékpárral bejárható túraútvonalak, szintvonalak, turistajelzések és egyéb kiegészítő információk egyaránt hiányoznak róla.

Locus Map alkalmazás telepítése:
1.  Töltsük le a Locus app-ot a Google Play áruházból. (Kétféle verzió van, Locus Map Free és az 1800 Ft-ba kerülő Locus Map Pro. A Pro verzió funkciókban gazdagabb, de a Mapsforge térképek offline használatához a Locus Map Free is megfelel, csak a felső sorban megjelenő reklámokkal kell kibékülnünk)
2.  Alapból a készülék belső memóriájába történik a telepítés. A Locus térképek kezelését az SD kártyán az Android 3.4 előtti és a 4.01 utáni verziói támogatják. (A kettő közötti verziók nem engedélyezik az SD kártyára visszaírást, így sem a Locus, sem a térképek nem lehetnek az SD kártyán. A program áthelyezése az SD kártyára a következő módon történhet az Android 4.01 verzió felett: Telefon -> Beállítások -> Alkalmazáskezelő -> Locus Map -> Áthelyezés SD kártyára)

Off-line térképek manuális telepítése Locus Map alá:
1.  Töltsük le a kiválasztott ország térképét.
2.  A letöltött és kicsomagolt zip file tartalmát másoljuk be a /Locus/mapsVector könyvtárba. (Pl. így: Locus/mapsVector/Hungary_openmaps_eu_europe.map, a Locusból lépjünk ki a bemásolás előtt)
3.  A bemásolt térkép megnyitásához a Locus-ban kattintsunk a jobb felső sarokban a "térkép" ikonra. Ekkor az Offline oldalon már megjeleníti a Locus/mapsVector mappát, amibe belépve kiválasztjuk a térképet (ha bármi gond van a térkép megjelenítésével, akkor a telefon és a Locus újraindítása segíthet.)

Ingyenesen letölthető térképek az interneten:
http://openmaps.eu/mapsforgedownload (szintvonalas térképek Németországtól Ukrajnáig)
http://www.locusvectormaps.com/ (csak napi egy térképet enged letölteni?!, szintvonal nélküli)

 

Megjegyzés: Az androidos böngészőből közvetlenül is lehet telepíteni a térképeket, de inkább az off-line telepítés az ajánlott, mert az elakadó letöltések gondokat okozhatnak. Az OpenMaps térképek általában csütörtök reggelenként frissülnek a kedd esti OSM adatok alapján.

 

Online térképek használata
A térkép ikonra kattintva az Online oldalon nagyon sok olyan térkép felsorolását találjuk, amiket a Locus felhasználók ingyenesen vagy előfizetés alapján használhatnak. A megtekintéshez adatforgalomra vagy WiFi elérésre van szükség. A már megtekintett lapokat a gyorsító tárban megőrzi a Locus, így azok már később off-line módban is megjeleníthetők. A rengeteg online térképet tartalmazó felsorolásból én a következőket szoktam használni.
A legjobb ingyenes online térképek:
MapQuest (World) – Classic (Közúti, Városi) – gyors és jó áttekintő térkép az utakról (OSM Classis ugyanezt a térképet jeleníti meg)
OSM (regional) – OpenTopoMap (Túrázás) – szintvonalas térkép, 18-as felbontásig, jó feliratokkal, jó (néhol közepes) grafikával
Map1.eu – Map1.eu Túrázás, Kerékpár – szép grafikával, szintvonalakkal, kicsit hiányos feliratokkal, csak 16-os felbontásig mutatja előfizetés nélkül
Turistautak (Hungary) – Classic – csak Magyarország térkép, a túraútvonalakban kicsit jobb megjelenítésű, mint az OpenMaps, a közutaknál viszont gyengébb a részletessége
OpenMaps (különböző) – OpenMaps (Túrázás) –középeurópai túratérképek, részletes infókkal, jó grafikával (gyakoribb használatnál érdemes inkább letölteni és off-line módon használni)

A Beállítások/Térkép-haladó/Elérhető térképek-online térképek megjelenítése és elrejtése menüpontban a nem használt online térképek elrejthetők, így a lista sokkal áttekinthetőbbé válik. Én kizárólag a fenti online térképeket hagytam bent a megjelenő listában.

Térképek kiegészítő információinak megjelenítése

Az OpenMaps oldalról letölthető térképek vektor alapú Mapsforge típusú térképek, amelyeknek a helyes és részletes megjelenítéséhez szükség van a térképek mellé gyártott megjelenítőre (rendertéma). Ennek segítségével válnak láthatóvá többek között a turistajelzések, turistaút kiemelések és szintvonalak.  Az alábbi felsorolásban a + jelöléssel kezdődő rétegeket mindenképp érdemes kiválasztani a rendertéma listában a megjelenítéshez.
A térképeknél megjeleníthető rétegek (Layer-ek):
+ Turistaút kiemelés (jelzett turistautak piros kiemelése)
+ Turistaút kiemelés (jelzett turistautak kiemelése a jelzés színével)
+ Turistajelzések (jelzés ikonok)
+ Alpin, viaferrata utak (magashegyi, kitett utak kiemelése piros rovátkolással)
- Mária-út kiemelés (csak a Mária zarándokút hálózata látszódik)
- Mária- út jelzések (Mária-út jelzés ikonok)
- Bicikli kiemelés (jelzett országúti kerékpárutak pink kiemelése)
- MTB kiemelés (jelzett mountain bike utak zöld kiemelése + jelzés ikonok)
- Téli sportok kiemelés (lesiklópályák színkód szerint, sífutó- és szánkó pályák kiemelése)
+ Szintvonalak (magassági szintvonalak megjelenítése)
- Fizetős utak kiemelése (világos kék)
- Tömegközlekedés (megállók, állomások)

Rendertéma telepítése a Locus alá:
1. Töltsük le a rendertheme fájlt.
2. A zip fájl kicsomagolt tartalmát másoljuk fel az Locus/mapsVector/_themes könyvtárba. (így néz ki bemásolás után: Locus/mapsVector/_themes/OmpLocus_V7/...ezen belül még könyvtárak és az OpenMaps_V7.xml)

Rendertéma beállításainak módosítása a Locusban:
A Beállítások/Térkép-haladó/Térkép felbontás módosítása menüpontban állítani tudjuk a térképi elemek, ikonok méreteit.
A Beállítások/Térkép-haladó/Betűméret módosítása menüpontban állítani tudjuk a térképen megjelenő szövegeket.
A domborzat árnyékolásának beállítása nagyon lelassíthatja a megjelenítést, így ezt nem érdemes választani.

Az Openmaps térképeken a turistajelzések kódolását angol nyelvű rövidítésekkel láthatjuk.
Színek jelölése: 
§ B: blue: kék
§ G: green: zöld
§ R: red: piros
§ Y: yellow: sárga
Jelek:
§ 3: háromszög
§ 4: négyzet
§ Q: kör
§ U: barlang
Így például: 
§ G3: zöld háromszög 
§ B/R+/Y (Blue; Red+; Yellow) = kék; piros kereszt; sárga

A rendertéma menüjében a Turistaút kiemelés (jelzett turistautak kiemelése a jelzés színével) és a Turistajelzések (jelzés ikonok) bejelölésével ezek grafikus módon és a saját színüknek megfelelően jelennek meg a térképen, így nem kell a turistajelzések kódjaival foglalkoznunk.

Útvonal tervezés, track-ek kezelése

Az Adatok/útvonalak ikonra kattintva (a GPS és térkép ikon között a jobb fölső sarokban), az Útvonalak ablakban megjelennek a már korábban rögzített vagy telefonra bemásolt túraútvonalak. A jobb alsó sarokban kék körben megjelenő + jelre kattintva  Útvonalat rögzíthetünk, Útvonalat tervezhetünk vagy Új mappákat hozhatunk létre. Ugyanezeket a funkciókat a legördülő menüből (baloldalon felül három vonal ikon) az Útvonal vagy az Útvonal rögzítése ikonokkal is elérhetjük.

Útvonalak tervezése – Útvonal hozzáadás és mérés
Az útvonal hozzáadás és mérés segítségével előre megtervezhetjük a bejárni kívánt útvonalat, az elkészült nyomvonalat (track-et, csiganyálat) elmenthetjük, illetve a térképen túra közben is megjeleníthetjük. A tervezésnél a térkép pontjaira kattintva a kijelölt kis szakaszokból alakít ki túraútvonalat a program. Az egyes szakaszokat utólag is csúsztathatjuk, szerkeszthetjük, hogy jobban kövessék az útvonalat. A pontosabb kijelöléshez a célkeresztet és az alsó menüben a „+” jelet is használhatjuk a szakaszok kijelöléséhez. A „–” jellel visszafelé haladva törölhetjük az útvonal szakaszait. Az alul középen lévő jobbra nyilas négyzet ikonnal a program által már ismert turista útvonalra illeszthetjük a szerkesztett utat (csak a nagyobb utaknál működik). A pipa jellel befejezhetjük a szerkesztést és elmenthetjük az útvonalat. A Locus-hoz ajánlott BRouter programmal szintemelkedéseket és várható időigényt is számíthatunk.

Útvonalak rögzítése
Az útvonal rögzítése ablakban a bal alsó sarokban megjelenő zöld lejátszás ikonra kattintva indul az útvonal rögzítése.

Rögzítés közben három funkciót tudunk még választani:
-     Rögzítés pillanatnyi megállítása - Jól jöhet, ha megállunk pihenni, vagy bemegyünk egy boltba. Ezeket az apró mozgásokat nem szükséges felvenni.
-     Rögzítés megállítása - Az útvonal befejezése esetén használjuk ezt az opciót. A Locus ilyenkor megkérdezi, hogy milyen néven mentse el a felvett útvonaladat, de automatikus mentés is beállítható.
-     Pontok elhelyezése - Az útvonalhoz pontot adhatunk hozzá szöveg, fotó, hang, videó megjegyzéssel.

A rögzített túrák elemzése
Az adatok/útvonalak ikonra kattintva válasszuk a rögzített útvonalak mappát, ahol kis szem ikon mutatja a térképen megjelenített és az áthúzott ikon a térképen elrejtett útvonalakat.
Az útvonalak felsorolásánál, ha a térképre kattintasz, a teljes képernyőn megjelenik a kiválasztott útvonal kinagyítva. Ha a térkép utáni szöveges részre kattintasz, akkor a túra statisztikáját fogod látni négy fülön. (Információ; Statisztikák; Diagram; Körök)

Track gyűjtemények, útvonaltervezők használata
A WikiLoc, az EveryTrail és a Google Earth oldalakon találunk szabadon letölthető track gyűjteményeket.
A túrák tervezéséhez nagy segítséget jelent, hogy pl. a WikiLoc oldalán közel 5 000 000 olyan túraútvonalat lehet készen megtalálni, amit már mások bejártak és teljes nyomvonallal, szintemelkedéssel, időtartamokkal, fényképekkel rögzítettek. Ezeket az utakat szintén be lehet tölteni a Locus Maps-ba, kívánság szerint átszerkeszthetők, vagy a Google Earth-ben részletesen végignézhetők. A saját magad által bejárt útvonalakat pedig fel tudod tölteni és ezzel másoknak is segítséget és túraötleteket adhatsz. Például egy Várgesztesi körtúrám útvonalát látod itt:

A letöltött és számítógépen esetleg tovább szerkesztett útvonalat adatkábel segítségével tudod felmásolni gpx formátumban a telefonodra pl. a Download mappába, vagy közvetlenül a telefonoddal letölteni a Wikiloc-ról.
Az útvonal importálása:
-     Keresd meg a Download mappát, és azon belül az ide bemásolt útvonaladat, majd kattints rá.
-     Megkérdezi a program, hogy melyik mappába importáljon. (Alapból a rögzítettbe teszi.)
-     Nyomd meg az importálás gombot és az útvonal bekerül a Locusba, és a térképen láthatóvá válik.
Navigáció a letöltött, vagy előre szerkesztett útvonal alapján:
-     Keresd ki a track-et és kattints annak középső (szöveges) részére.
-     A jobboldali alsó ikon/Tovább/Magasság kitöltése menüvel tölthetjük le a magasságadatokat és így ki tudja számolni a szintemelkedést a túrához.
-     Alul a jobb középső puzzle ikonnal a Google Maps nézetre válthatunk át
-     Alul a bal középső ikonra (álló négyzet balra nyíllal) kattintva két lehetőség közül választhatsz.
-     Navigáció hangutasításokkal – angol nyelvű
-     Iránymutatás: képernyős útmutatásokkal és irányváltáskor figyelmeztető hangjelzésekkel segíti az útvonal követését

Külső GPS használata

A mobiltelefonokba beépített GPS pontossága lényegesen kisebb, mint a speciális GPS eszközöké. Ez egyrészt ritkább pozíció meghatározást jelent, másrészt akár 8-10 méteres, vagy annál nagyobb helyzet meghatározási pontatlanságot is jelenthet, ami miatt a rögzített útvonal kevésbé illeszkedik az út tényleges elhelyezkedéséhez. Szűk völgyekben, sziklafalak és magas épületek között, extrém időjárási viszonyok pl. intenzív havazás közben lehet, hogy egyáltalán nem érzékel jelet a belső GPS. Ezen felül a belső GPS használata a telefon akkumulátorát is elég gyorsan lemerítheti.

Külső GPS engedélyezése
Menü/Beállítások/GPS és helymeghatározás/Bluetooth GPS engedélyezése/GPS készülék (pipa)

Ahhoz, hogy újból a telefon saját GPS érzékelője legyen aktív, a fenti beállításnál a Bluetooth GPS használatát ugyanebben a menürészben le kell tiltani (nem vált át automatikusan a belső GPS használatára, ha a külső Bluetooth GPS nincs párosítva).
Legnépszerűbb külső GPS-ek: http://www.garmin.hu/termekek/glo, Dual XGPS160, Qstarz Bluetooth Qstarz BT–Q818XT GP.
Én a Garmint GLO-t használom, ami az amerikai és az orosz navigációs műholdak adataiból egyidejűleg dolgozik, így akár 24-el több műhold jelét képes fogadni a hagyományos GPS-ekkel szemben. 1 m-es pontossággal képes meghatározni a pozíciót, így már két lépés után is észrevehetjük, ha letértünk a tervezett útról. 1100 mAh-s cserélhető mobiltelefonos akksija van, de szükség esetén külső powerbank-ból is feltölthető, ha többnapos túránál nem lenne lehetőség hálózati töltésre. Túra közben érdemes a hátizsák felső zsebében tartani, hogy minél kevesebb dolog árnyékolja a műholdak felé.
Térkép formátumok

A zenei és video szabványokhoz hasonlóan nagyon sok térkép formátum létezik, ezek többségét a Locus Map közvetlenül képes kezelni:
  • SQLite (*.sqlitedb)- az egyik legelterjedtebb formátum.
  • MBT - MBTilesMapBox vállalat SQLite alapú térkép formátuma.
  • IMG - Garmin térkép formátum. Az ingyenes és kulcshoz nem kötött térképeket lehet beolvastatni.
  • GEMF (*.gemf) - GEMF az SQLite-hez hasonló térkép formátum, de annál gyorsabb és hatékonyabb, viszont jelenleg kevésbé elterjedt.
  • MapsForge (*.map) - The MapsForge projektet az OpenStreetMap (OSM) alapú Android alkalmazások támogatják.
  • SmartMaps – a Cseh PLANStudio társaság formátuma.
  • OruxMaps - SQL-alapú térkép formátum.
  • Backcountry Navigator, Gaia GPS, Maverick stb. térkép formátumai.
Amennyiben olyan formátumban áll rendelkezésünkre térkép, ami nem szerepel a fenti felsorolásban, akkor térkép konvertáló programmal át tudjuk alakítani a fentiek valamelyikére.
További információk a Locus Map-ról:


21 megjegyzés:

  1. Szia!
    A Locust használom évek óta - megelégedve. Most viszont azt fedeztem fel, hogy az osztrák és a román térképről eltüntek a túraútvonalak. Miközben pl. a magyarországi túrautvonalak láthatóak. Mi lehet a gond? Tudnál ötletet adni, hisz pont a lényeg veszett el így a térképen!!
    Köszönöm/ Sallai Csilla

    VálaszTörlés
  2. Köszi az összefoglalót a Locushoz. Én is elég régóta használom és többet is próbáltam már, de ez volt a legsokoldalúbb, a legjobban használható. A megtett szintkülönbség mérése viszont folyamatosan bosszant mert 2-3-szor nagyobb értéket mér a ténylegesnél (a szintmagasság görbéje leginkább egy sündisznóra hasonlít) és a különbség is elég randomnak tűnik. Tudom, hogy a telefon GPS-e sokkal gyengébb mint egy erre a célra gyártott, de valahogy az érzékelők mintavételezését nem lehet állítani?? A beállításokban a GPS beállítás, nyomvonal rögzítés paraméterei sokrétűek és nem találok (számomra) érthető leírást hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom hogyan használod a telefonod, de ha kézben tartod például, akkor pontosabb tud lenni, mintha zsebedben van leárényékolva. Valamint a csúcskészülékek valószínűleg pontosabbak, főleg ha a Glonass és Galileo műholdakat is keresik.

      Törlés
  3. Szia!
    Remek összefoglaló. Csak most kezdek ismerkedni a Locus Pro -val, autóban kezdtem el tesztelni,(tudom nem oda való) de nem jöttem rá, hogyan lehet megmondani neki, hogy vezérelje a képernyő kímélőt, hogy ne kapcsoljon ki a készülék. Az eszköz egy Blackview BV 9000 pro.Tudnál ebben segíteni? Köszönöm szépen! Üdv. Endre

    VálaszTörlés
  4. Kedves Emrik47!

    Nagyon szépen köszönöm a honlapodon közzétett hasznos információkat a Locus Map használatáról. El sem tudom mondani, hogy mennyit segítettél egy laikusnak!

    Tisztelettel és köszönettel:
    István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Emrik47!
      Én is nagyon hálás vagyok az útmutatóért. Ennek segítségével használom lassan egy éve az alkalmazást. Most viszont valamit elnyomhattam akaratomon kívül, és nem tudom törölni a berajzolt útvonalat. A mentettek közt nem jelenik meg - hiszen nem is mentettem - a térképen viszont ott díszeleg, akármit is próbálok.
      Van esetleg ötleted, mit tegyek?
      Előre is köszönöm.
      Flóra

      Törlés
    2. Szia. Mentsél el ténylegesen egy útvonalat, majd töröld ki hátha attól helyrejön. Végső lehetőségként töröld az appot, és lehetőleg a mappáját is, azután telepítsd újra hátha ez megoldja.

      Törlés
  5. Köszönöm, megpróbálom.
    Flóra

    VálaszTörlés
  6. Szia! Segíts már légyszi beállítani a Locus! A Pro verzio van meg, minden működik rajta, de egyvalamit nem sikerül normálisan működtetni, mégpedig az útvonal rögzítését! Nem folyamatosan követi a vonalat,"megy a nyíl előre, majd ugrik hozzá a jelzés" - ha érthető amit írtam, illetve nem "normális" görbéje van a nyomvonalnak, hanem nyílegyenes vonalak A és B pont között! Szívesen mutatnék képet róla, de ide nem tudok csatolni! Samsung S8 telefonom van, működnie kéne, de nem tudok már vele mit kezdeni. Már töröltem, újra telepítettem, de nem működik! Köszönöm! Remélem érthető voltam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. A nyomvonal mindenképpen szögletes lesz, mert pontokat rögzít és azokat köti össze. Ha rögzítési profilt beállításnál például gyalogosra állítod, akkor alapból 1 méter és 10 másodperc után rögzít egy pontot. Ezeket a beállításokat kisebbre veheted, akkor gyakrabban rögzít pontot, kevésbé lesz sarkos a vonal. Ha erre gondoltál...

      Törlés
    2. Szia! Köszönöm a segítségedet, a fenti probléma megoldódott, valóban a energiatakarékossági beállítás miatt volt az a hiba. Most viszont olyan gondom van, hogy az útvonal rögzítésnek nagyok a "kilengései". Nem a nyomvonalon halad, hanem pl. mintha az erdőn mennék keresztül, vagy mikor a városban nézem, háztömbökön száguld a vonal keresztül. Ennek mi lehet az oka?

      Törlés
  7. Kedves Emrik! Beáta nem 10 méterre, hanem 100-ra vagy 1000-re gondolt. És én is, mert nekem is ez a problémám. Lezárt képernyő mellett egy rövid idő után leáll a node-ok rögzítése és egymástól akár kilométeres távolságban levő pontokat is gond nélkül köt össze tarck-ként.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor pedig a telefon energiatakarékossági beállításait kell átnézni szerintem. Valószínűleg "altatja" a programot kikapcsolt képernyőnél.

      Törlés
  8. Bocsi, tudnátok segíteni? Letöltöttem a Locust, egy ppx fájlt aktiváltam, ami meg is jelent a térképen. Ez egy körtúra, a körvonalakon belül minden fehér, és az útvonalon a jelzések sem látszanak! Mi lehet a hiba?

    VálaszTörlés
  9. Fél éve használom a pro változatot. (még tanulom) Pár napja nem mutatja a tengerszint feletti magasság változását és nem is rögzíti a túra során megtett szintbeli különbség mennyiségét. Mi lehet a probléma és hogyan tudnám helyrehozni? (lehet, hogy én kapcsoltam ki valamit rajta?)

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. Miert nem áll be pontosan a helyzetem?előre megrajzolt vonalat követek de nrm tudom a helyzetem rapasszitani aztán hirtelen jóval túl ugrik ha jó sokat megyek egyszoval lassan reagál. Hogyan oldható meg ez a probléma?

    VálaszTörlés
  13. Szia! Ez az oldal, ahonnan a térkép frissítéseket töltöttem le. Június óta nem frissül. http://openmaps.eu/mapsforgedownload
    Van esetleg másik lehetőség a térkép frissítések megoldására?

    VálaszTörlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  15. Szia!
    Új telefonba költöztem és külső témának az OpenMaps_V7 - et használtam de nem tudom letölteni mert nem érvényes a link, és a régi telefonomról sem tudom át vinni. Tudsz benne segíteni hogy honnan tudnám letölteni? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés